torsdag 19 september 2013

Ljusa ideér inför höstmörkret

Det går fortfarande att komma ut en sväng efter jobbet. Men för att hinna innan det blir mörkt måste man skynda sig. Väldigt snart så finns inte den möjligheten utan sendningen kommer att vara begränsad till helger. Detta om man inte nappar på möjligheten med artificiellt ljus. Climbingdicks har varit behjälpliga och publicerat lite tips för den som vill lysa upp sin tillvaro. De föreslår dels detta, men också det här. Jag vågar dock påstå att i LED-ljusens samtid och för den som ensambouldrar kvällstid är deras förslag med elkraftverk inte aktuellt för att det blir för mycket att bära, och förslaget med den lilla LED-lampan inte tillräckligt ljusstarkt.

Jag har i brist på engagerande arbetsuppgifter på mitt arbete gjort lite efterforkningar på internätet och funnit ett antal alternativ. Jag kommer att köpa på mig ett kitt och återkomma när jag testat det. Vad jag ska skaffa vet jag inte riktigt ännu, jag tänkte höra mig för på lite olika håll och se om jag kan få lite tips.
En sak som jag redan äger, och verkligen kan rekommendera andra att skaffa. Finns på www.alpkit.com

En mycket ljusstark och prisvärd pannlampa. Den vise inser ju dock snabbt att detta inte räcker så långt när man tampas med svenskt vintermörker.

Så vad har vi för alternativ? Jag kan tänka mig två lösningar som skulle kunna fungera bra för mig.
Alternativ 1.
Denna lampa finns på www.jula.se och kostar 249 riksdaler. För detta får man en ljusflöde på 160 Lumen. Jag är inte riktigt säker på vad 360 Lumen innebär, och huruvida det är nog med 3 st av denna lampa för att lysa upp ett problem. 

Alternativ 2
En  lösning som det talas om i kommentarsfältet på Climbingpics skulle vara att skaffa ett båtbatteri. Detta skulle inte vara lika känsligt för att hamna upp och ner som ett bilbatteri, möjligen även lite lättare (?) men fullt tillräckligt för att leverera tillräckligt med ljus.
Det batteri som nämts som ett bra alternativ är detta, Tudor Nautica, 80 Ah. Det verkar som att det går att få tag på runt tusenlappen. Vad man sedan skulle behöva för lampor och vad de kostar vet jag inte. En batteriladdare skulle man också behöva, men den borde inte kosta allt för mycket.

Om du har erfarenheter och känner dig "upplyst", kommentera gärna och ge tips!

7 kommentarer:

 1. Jag har ett LED video light (http://www.ebay.com/sch/Camera-Camcorder-Lights-/43440/i.html) på ett 30-kronors-stativ (myrornas). Det rekommenderas väldigt!

  SvaraRadera
 2. Ser ju klart intressant ut! Är den me laddningsbart batteri? 650 Lumen låter ju bra! Räcker det med en, eller behöver du flera för att slippa skuggor?

  SvaraRadera
 3. Du kan även titta på clas ohlsons "arbetslampor".
  Där finns 2 som körs på 12v och lyser nog rätt bra. Men är det inte lite väl mycket att bära på?

  SvaraRadera
 4. Jo, absolut, det blir för mycket att bära på. Jag har köpt mig 3 st av dessa: http://dx.com/p/rustu-d35-5-x-cree-xm-l-t6-3800lm-3-mode-cool-white-light-bicycle-headlamp-black-6-x-18650-193509
  Återkommer med testrapport så snart de anlänt!

  SvaraRadera
 5. XXL säljer Bi-light. Ofta kampanj på denna för 499:-. Den ha 900 lumen och jag brukar klara mig med en.
  Mvh Johan Rapakko (www.sobouldering.blogspot.com)

  SvaraRadera
 6. Har redan skaffat 3 av dessa: http://dx.com/p/rustu-d35-5-x-cree-xm-l-t6-3800lm-3-mode-cool-white-light-bicycle-headlamp-black-6-x-18650-193509
  Hade nog klarat mig med en, tror de var på 1200 lumen, men det är gött att få ljuset från olika håll för att undvika skuggor!

  SvaraRadera